Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012


Οικιακή Οικονομία Σημειώσεις

Μάθημα: 5.2
          ¥Οι ανάγκες του οργανισμού για ενέργεια είναι 3.
1.    εκτέλεση απαραίτητων φυσιολογικών λειτουργιών.
2.    συντήρηση και ανάπτυξη.
3.    φυσιολογικές δραστηριότητες.
¥Μονάδες μέτρησης της ενέργειας: 1 χιλιοθερμίδα ισούται με 4,2 κιλοτζάουλ και 1 κιλοτζάουλ ισούται με 0,24 χιλιοθερμίδες.
¥Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των τροφών (φυτικών και ζωικών) είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη.
¥Πίνακας περιεκτικότητας ανά χιλιοθερμίδες
*1 Θρεπτικά
συστατικά.
Υδατάνθρακες  4
Λίπη       9
Πρωτεΐνες        4
¥Η ενέργεια που πρέπει να προσλαμβάνει ο οργανισμός πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση, για τις βασικές λειτουργίες του.
®Η ποσότητα ενέργειας που προσλαμβάνει ο οργανισμός; είναι ο βασικός μεταβολισμός.
® Ο καθένας έχει τον δικό του βασικό μεταβολισμό.
®Όσο πιο μεγάλη είναι η μυϊκή μάζα ενός ανθρώπου τόσο πιο πολύ ενεργεία πρέπει να καταναλώνει.
®Η προσλαμβανόμενη ενέργεια εξαρτάτε από το είδος των δραστηριοτήτων και την χρονική διάρκεια του και φυσικά την ένταση τους.
®Η απαιτούμενη ενέργεια για την πέψη της τροφής είναι περίπου το 10%.
                                                 Πίνακας 2ος ποσοστών
Όνομα
Ποσοστό
Βασικός Μεταβολισμός
60-70%
Πέψη
10%
Φυσικές δραστηριότητες
20-40%
                                                



Πίνακας  3ος Πρόσληψης ενέργειας
Ηλικία ατόμων
Αριθμός ενέργειας
Αγόρια
2500-3000 χιλιοθερμίδες ημερήσιος
Κορίτσια
2000-2150 χιλιοθερμίδες ημερήσιος
Άντρες 15-50 ετών
2700-2900 χιλιοθερμίδες ημερήσιος
Γυναίκες 19-50 ετών
2000-2150 χιλιοθερμίδες ημερήσιος
Ισοζύγιο ενέργειας
Πίνακας 4τος Πρόσληψη ενέργειας-Δαπάνη ενέργειας
Πρόσληψη ενέργειας
>Δαπάνη ενέργειας
Παχαίνω
Πρόσληψη ενέργειας
< Δαπάνη ενέργειας
Λεπταίνω
Πρόσληψη ενέργειας
= Δαπάνη ενέργειας
Φυσιολογικό βάρος
®Όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει τότε παχαίνει.
®Όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει λιγότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει τότε λεπταίνει.
®Όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει ίση ενέργεια με αυτή που καταναλώνει τότε παραμένει σε φυσικό βάρος.
          Οι ανάγκες  πρόσληψης ενέργειας εξαρτώνται από:
1.    την ηλικία
2.    το φύλο
3.    και από τις δραστηριότητες που κάνει (γυμναστική).
Μάθημα: 5.3 Πρωτεΐνες
                    Οι πρωτεΐνες είναι βασικές για την ύπαρξη μας και κάνουν 4 πράγματα:
1)    οικοδομούν κύτταρα &ιστούς.
2)    Συνθέτουν απαραίτητες ουσίες και ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού.
3)    Συνθέτουν αντισώματα.
4)    Παρέχουν ενέργεια.


 Αμινοξέο



®Μία αλυσίδα πρωτεϊνών έχει 20 αμινοξέα που αποτελούνται από:
1.     άνθρακα.
2.     υδρογόνο.
3.    οξυγόνο.
4.    άζωτο.
Τα αμινοξέα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες σε απαραίτητα και μη απαραίτητα.
®Ο όρος βιολογική αξία σημαίνει: η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχονται σε ένα τρόφιμο.
®Τα τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ζωικά τρόφιμα.
®Τα τρόφιμα που είναι χαμηλής βιολογικής αξίας είναι τα φυτικά τρόφιμα.
 Μπορούμε να συνδυάσουμε τρόφιμα χαμηλής βιολογικής αξίας με τρόφιμα υψηλής βιολογικές αξίας για να έχουμε ένα σωστό αριθμό πρωτεϊνών.
                              Πίνακας 5τος Ανάγκες σε πρωτεΐνες
Ηλικία ατόμου
Αριθμός πρωτεϊνών
Υγιείς άτομο
0,8-1gr Π.Υ.Β.Α*2
Για Ένα ενήλικα
10-15% Τ.Σ./Ενέργειας. *3
*2 Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. *3 Της συνολικής ενέργειας
Μάθημα: 5.4 Υδατάνθρακες
 Διαδικασία φωτοσύνθεσης



Οι Υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερης σημασίας θρεπτικά συστατικά.
1.    Αποτελούν πηγή ενέργειας
2.    Προφυλάσσουν την αποικοδόμηση των πρωτεϊνών.
Οι Υδατάνθρακες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:



 Στους Απλούς                                    και τους Σύνθετους.



Δισακχαρίτες®2 μόρια                                                Πολυσακχαρίτες®10<__ μόρια
Μονοσακχαρίτες®1 μόριο                                                 Ολιγοσακχαρίτες®3-10 μόρια

Μονοσακχαρίτες                                              Δισακχαρίτες
1.     


Γλυκόζη                                              1. Μαλτόζη
2.     
Φρουκτόζη                                           2. Σακχαρόζη
3.     
Γαλακτόζη                                           3. Λακτόζη

Γλυκόζη: Φρούτα &λαχανικά.
Φρουκτόζη: 2 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Σακχαρόζη: η κοινή ζάχαρη®βρίσκετε στα ζαχαρότευτλά και στα ζαχαροκάλαμα.
Λακτόζη: είναι ο υδατάνθρακας της ζάχαρης.
Άμυλο: βρίσκετε στα δημητριακά π.χ. ψωμί, αλεύρι.
Γλυκογόνο: βρίσκετε στο συκώτι και στους μυείς.
Κυτταρίνη: αδιάσπαστη.

Λίπη:®30-35%
Πρωτεΐνες:®10-15%
Υδατάνθρακες:®50-55% Οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να καλύπτουν περισσότερο από το 25% της συνολικών θερμίδων.

Μάθημα: 5.6 Λιπίδια.
          Χαρακτηριστικό Λιπιδίων: είναι αδιάλυτα στο νερό.
Χρήση στα τρόφιμα:
1.    αποτελούν πηγή ενέργειας.
2.    παρέχουν λιπαρά οξέα.
3.    αποτελούν φορείς λιποδιαλυτών βιταμινών.
4.    βελτιώνουν τη γεύση και την οσμή.
5.    Κάνουν τα τρόφιμα πιο εύληπτα.
6.    διεγείρουν την όρεξη και βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού.
Χρήση στον οργανισμό:
1.    είναι αποθήκη ενέργειας.
2.    παρέχουν ενέργεια για τις περισσότερες δραστηριότητες .
3.    προστατεύουν διάφορα όργανα του σώματος.
4.    βοηθούν στην σταθερή διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
5.    αποτελούν συστατικό δομικό των κυτταρικών μεμβρανών.
Τριγλυκερίδια: χημικές ενώσεις αποτελούνται από: 1 μόριο γλυκερόλης και 3 μόρια λιπαρών οξέων.
Λιπαρά οξέα: αποτελούνται από: C/ O/ -COOH.
3ς τύποι λιπαρών οξέων.



                                                           
μονοακόρεστα

                                   κορεσμένα


πολυακόρεστα

Απαραίτητα λιπαρά οξέα: ω-3 και ω-6
Χοληστερόλη:  βρίσκεται κυρίως σε ζωικούς ιστούς.

Υπάρχουν 2 τύποι λιπιδίων:
Όνομα
Όνομα
Στερεά
υγρά
Ορατά
μη ορατά
Τα Λίπη πρέπει να καταλαμβάνουν μ όνο το 30-35% των συνολικών θερμίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εμφανίσετε την διεύθυνση των αρχείων pdf σημειώστε στην επιλογή "δεν λειτουργεί" για την γρήγορη επισκευή του link